SILAT LIAN BUAH PUKUL GAYANG LIMA BANI JAWI
Jangan suka terkinja kinja...Apa lagi dijual dijaja...Jangan dikeji usah dipuja...Sikit cakap banyakkan kerja...

Berburu ke padang datar...Dapat rusa belang kaki...Berguru kepalang ajar...Ibarat bunga kembang tak jadi

Kalau Tuan pergi ke Tanjung...Carikan saya ketam ragi...Hidup kita jangan sombong...Suatu hari di telan bumi

Sunday, June 15, 2008

Kelas Pertama Gayang Lima di KL

Semalam, Sabtu 14/06/2008 bermula sesi pertama kelas Buah Pukul Gayang Lima. Alhamdulillah, 3 orang peserta menyertai kelas tersebut di iringi oleh sokongan dari beberapa ahli silat Setiabakti termasuk Guru Dahlan Karim.

Saya agak teruja juga dengan pencapaian penuntut2 baru Gayang Lima itu sebab mereka boleh menggayakan lian 1 dengan agak baik untuk orang yang baru belajar. Kalau saya dulu teruk dan sumbang sangat. Itu semua takdir Allah berkat Selawat dan AlFatihah yang disedekahkan kepada Rasulullah SAW dan seluruh umat Islam termasuk doa agar permainan ini sebati dan kekal dalam diri. Memang hasrat saya agar mereka menjadi penuntut yang baik dan kalau lebih baik dari saya nanti lagi bagus. Kita mesti usaha untuk mertabatkan dan hebatkan lagi ilmu persilatan sesuai dengan keadaan zaman yang serba mencabar sekarang.

Guru yang mengajar silat mengajar dengan ikhlas, InsyaAllah. Namun, ada yang bertanya jika ilmu itu diajar dengan ikhlas, mengapa perlu di bayar yuran? Itu yang terjadi kepada banyak guru guru tua persilatan, termasuk guru saya sendiri ayahanda Pak Atan. Pada umur lebih 70 tahun dia terpaksa bekerja untuk sara diri. Bila mata dia sudah tak awas, dia tinggal dirumah dan isteri dia pula bekerja. Umur dia sekarang 80 tahun. Anak anak murid lama banyak yang dah bawa diri dan segelintir yang tinggal hanya mampu membantu sekadar yang mampu. Secara am, ramai orang yang belajar silat hanya nak belajar 'free' tanpa fikirkan bahawa lampu, sewa rumah, air kopi dan air untuk istinjak semua perlu dibayar oleh guru tersebut. Memang ilmu yang dicurahkan oleh guru berkenaan kekal berkat hingga ke akhirat namun anak anak murid yang dah berada sikit, dah ada kereta proton ker atau pendapatan yang selesa wajib kenang jasa guru guru tersebut. Jika seorang beri RM10 sebulan pun kalau seratus orang dapatlah guru tu RM1000. Online sajalah duit tu. Guru aje ikhlas, anak murid tak sudi nak balas.

Bila saya mula mengajar kali pertama ini baru saya rasakan hakikat ikhlas yang ada pada guru yang mengajar. Ini selalu disebut oleh Guru Dahlan. Bila kita terima pengeras dan yuran yang sesuai dengan zaman sekarang, kita hargai komitmen yang diberi oleh penuntut. Dari penghargaan itu kita dengan rela hati akan mencurahkan segala apa yang kita tahu supaya berbaloi dengan komitmen dan 'kontrak' yang telah dimeterai antara guru dan murid. Dapatlah duit tersebut membantu guru untuk menampung sedikit sebanyak perbelanjaan seperti yang tersebut diatas. Ikhlas saya katakan, kita wajib amalkan ilmu yang kita tahu dan kita boleh tetapkan yuran yang sesuai jika kita hendak mengajarkan ilmu itu. Wallahua'lam.

Alhamdulillah kelas pertama berjaya dengan izin Allah. Untuk sesiapa yang berminat untuk belajar Buah Pukul Gayang Lima, kelas untuk belajar telah ditukarkan kepada hari Selasa malam. Pada masa ini, yuran pendaftaran ialah RM50 dan yuran bulanan adalah juga RM50(taekwondo RM150 beb). Ini tidak termasuk bayaran untuk sesi khatam yang bakal diadakan kemudian. Bila dah mahir dan pandai nanti, gunakan kepakaran dan sijil yang bakal diterima untuk mengajar anak bangsa dimana sahaja yang ditakdirkan anda berada. Munafaatkan ilmu Allah.

Wassalam.

No comments:

Post a Comment