SILAT LIAN BUAH PUKUL GAYANG LIMA BANI JAWI
Jangan suka terkinja kinja...Apa lagi dijual dijaja...Jangan dikeji usah dipuja...Sikit cakap banyakkan kerja...

Berburu ke padang datar...Dapat rusa belang kaki...Berguru kepalang ajar...Ibarat bunga kembang tak jadi

Kalau Tuan pergi ke Tanjung...Carikan saya ketam ragi...Hidup kita jangan sombong...Suatu hari di telan bumi

Saturday, July 19, 2008

Pukul, Lapis Pukul dan JatuhanKalau Tuan pergi ke Tanjung
Carikan saya ketam ragi
Hidup kita jangan sombong
Suatu hari di telan bumi

Pantun di atas diberi oleh Guru Ayahanda Pak Atan di dalam warkahnya kepada saya pada bulan Jun 2008. Didalam warkah tersebut dia juga berpesan agar perturunkan ilmu ini kepada anak bangsa kita, iaitu orang orang Islam.

Video di atas adalah salah satu daripada cara cara permainan buah pukul didalam Gayang Lima. Ia akan dimuatkan dalam bentuk VCD video Buah Pukul Gayang Lima yang akan saya jual nanti. Harganya RM20. Kualiti gambar tidak professional namun kualiti isi nya InsyaAllah bermunafaat, termasuk semua yang pernah saya upload dalam youtube.

Ada 1001 cara yang kalau kita betul betul kenal dengan Lian yang juga Guru kita, kita akan tahu bahawa ilmu ini sangat luas. Wallahua'lam. Sebagai tenaga pengajar, banyak yang saya tak tahu namun apa yang saya tahu akan pasti saya curahkan.

Kedua dua pelatih Fairuz (kanan) dan Zahir baru jalani 3 sesi pelajaran Gayang Lima sebelum video di atas diambil. Dalam dunia yang mencabar sekarang ini, masa amat penting dan ilmu buah pukul patut dicurahkan dengan padat agar berkesan. Walaubagaimanapun, Lian mesti mantap. Tidak ada jalan pintas. Wassalam

No comments:

Post a Comment