SILAT LIAN BUAH PUKUL GAYANG LIMA BANI JAWI
Jangan suka terkinja kinja...Apa lagi dijual dijaja...Jangan dikeji usah dipuja...Sikit cakap banyakkan kerja...

Berburu ke padang datar...Dapat rusa belang kaki...Berguru kepalang ajar...Ibarat bunga kembang tak jadi

Kalau Tuan pergi ke Tanjung...Carikan saya ketam ragi...Hidup kita jangan sombong...Suatu hari di telan bumi

Thursday, December 2, 2010

Asimilasi Dalam Silat

Kita selalu disajikan dengan silat pulut atau silat pengantin bila menghadiri kenduri kahwin. Sekarang ni tak semua kenduri kahwin ada begitu. Dah kurang tak macam dulu. Sekarang terlalu banyak benda yang nak dikecapi dalam hidup, lalu masyarakat tak minat silat sangat.

Selalu bila orang tengok tarian silat ni macam macam gaya. Memang kaya budaya kita. Lian buah pukul pulak kalau dulu dulu memang orang tak main depan pengantin. Nampak kurang ajar gitu dengan tangan bergenggam sambil bertumbuk dan bersiku tendang sambil membelakangkan pengantin. Lagipun, buah pukul rahsia. Adab bersilat memang halus. Tunjuk bunga aje tapi buah pukul sembunyi. Tapi sekarang dunia takde sempadan, dalam internet boleh tengok apa saja beladiri yang ada. Masyarakat kita pun dah boleh terima permainan lian depan pengantin sebagai satu norma, dari tak ada.

Dalam tarian silat yang dibuat memang terselit berbagai hikmah pukulan zahir batin. Orang yang banyak belajar berbagai perguruan akan rasa selesa untuk buat asimilasi atau menggabungkan bunga bunga tarian dari 2 atau lebih perguruan dalam satu persembahan.

Dibawah ni ada contoh gabungan lian dalam tarian silat pengantin. Ada juga tarian pulut silat lain (dalam satu video) dipersembahkan.1 comment:

 1. Assalamualaikum ... Salam Sejahtera dari Australia,
  Ingin bertanya... VCD kumpukan gerak Gayang Lima masih ada untuk di beli tak? Saya boleh uruska pembayaran melalui Western Union ataupun paypal.
  Harap encik boleh membantu... saya ingin tersangat hendak mempelajari Gayang Lima ini... tapi malangnya saya kini bertetap di Australlia.

  Wassalam.

  Dengan Ikhlas,
  Amir Talib

  ReplyDelete