SILAT LIAN BUAH PUKUL GAYANG LIMA BANI JAWI
Jangan suka terkinja kinja...Apa lagi dijual dijaja...Jangan dikeji usah dipuja...Sikit cakap banyakkan kerja...

Berburu ke padang datar...Dapat rusa belang kaki...Berguru kepalang ajar...Ibarat bunga kembang tak jadi

Kalau Tuan pergi ke Tanjung...Carikan saya ketam ragi...Hidup kita jangan sombong...Suatu hari di telan bumi

Sunday, July 18, 2010

Majlis Khatam Lian 4


Salam semua,

Majlis khatam lian 4 selamat di jalankan pada tanggal 3 Julai (sabtu) malam 2010.suatu majlis yang sederhana tetapi meriah. Mari kita selami retetan persediaan selama 2 minggu sebelum tarikh keramat tersebut

2 minggu sebelumnya..

Setelah dimaklumkan dan di putuskan oleh cikgu TM untuk diadakan majis khatam lian 4 di rumah Ayahnda Pak Atan, masing masing mempersiapkan diri bagi latihan intensif sebanyak 6 sessi sebelum ke Ayer Itam. Pasangan juga telah dibahagiakan bagi susun pukul dan juga tunggal 1 hingga 10.semuanya 5 pasang dan seorang pesilat wanita. Alhamdulillah semuanya serasi dan masing masing cuba mendapatkan kejituan dan kepantasan dalam setiap gerak buah pukul yang diajar.

Susunan persembahan:

Lian 1 hingga 4

Lian ceranan

Tunggal 1- 10

Susun pukul

Didalam persiapan yang dibuat, masih ada kawan- kawan yang tersekat kerana kerja. Disinilah perlunya persefahaman dan timbang rasa sesama sahabat. Kita perlu saling bantu dan saling memberi sokongan. Kerja dan amanah perlu di laksanakan, buah pukul sentiasa dalam fikiran. Sessi latihan dibuat 3 kali minggu pertama dan 3 kali juga minggu kedua. Masih banyak yang perlu dibetulkan, dan banyak juga yang perlu di hafal dan di fahami.

Minggu khatam.

Pada sessi yang ke empat dan seterusnya..masing2 sudah mendapat keserasian. Ada yang makin bagus dan ada yang semakin baik. Sengal sengal badan sudah tidak terasa sangat. Mungkin sudah lali kerana kerap kegelanggang berbuah pukul. Ini baru betul berbuah pukul! Kalau boleh hari hari ke gelanggang tetapi apakan daya, tuntutan kerja di bandaraya besar ini membataskan niat itu.

Persiapan ke Ayer Itam

Bagi kebanyakkan anak G5 gelanggang taman permata, inilah kali pertama akan dapat bersua muka dengan Ayahnda Pak Atan. Namanya sering diucap oleh cikgu TM jadi inilah masanya bertemu orangnya. Bukan saja bersua, tapi perlu mempersembahkan ilmu yang di perturunkan oleh cikgu TM bagi mendapat pengesahan dan iktiraf beliau. Kerja kerja persiapan dibahagikan agar lebih sistematik dan terurus.oleh kerana majlis akan dibuat di kawasan tanah lapang di belakang rumah Ayahnda Pak Atan, kelengkapan seperti lampu, spotlight, tikar dan juga alat rakaman perlu disediakan. Dari makanan untuk tetamu yang hadir, tempat penginapan, hinggalah ke baju t seragam utntuk semua anak gelanggang..3 kereta akan bertolak dari KL dan lengkap dengan walkie talkie bagi memudahkan komunikasi dalam perjalanan.

Perjalanan ke Ayer Itam

Majlis dijadualkan bermula selepas isyak hari sabtu itu. Jadi semua dah berkumpul di tol sungai besi bagi memulakan perjalanan. Semua ahli memberi kerjasama yang baik. Amat berdisiplin dan mudah diurus.Syabas! dengan walkie talkie di setiap kereta, perjalanan memang tidak bosan. Ada saja kerenah dan lawak dari wakil kereta masing masing.cikgu TM sudah pun berangkat lebih awal ke Kluang dan akan bertemu dengan kami di Ayer Itam.

Ayer Itam

Suatu yang dalam dugaan, malam itu hujan renyai di ayer itam. Jadi rancangan awal untuk mengadakan majlis di tanah lapang itu ditukar ke bangsal di hadapan rumah Ayahnda Pak Atan. Setibanya kami dikawasan rumah Ayanhnda, dapat kami lihat diatas sebuah bukit kecil, sebuah rumah kampung di penuhi dengan hadirin. Dengan hati hati, kami susuri anak tangga tanah yang licin menuju kerumah itu. Setiba disana, dengan debar salam diberi, dijawab ringkas dan mesra oleh hadirin yang datang. Terus kami ke dalam rumah mencari Pak Atan. Sambil duduk di katil diruang tamu, kami lihat Ayanhnda Pak Atan tenang berbual. Kami terus bersalaman dengan beliau dan memperkenalkan diri kami. Orangnya masih tegap tetapi sedikit uzur. Tutur katanya kadangkala agak kabur tapi tegas. Bicara saja tentang buah pukul, akan terpancar sinar di matanya, duduknya semakin tegak, beliau akan rancak berbual sambil tangannya bergerak gerak menzahirkan perkataannya.

Majlis khatam

Dengan bacaan doa selamat dari sahabat gayang lima, majlis khatam dimulakan dengan hadirin menjamu selera terlebih dahulu. Ini kerana kami bermula agak lewat lebih kurang 9.30 mlm. Selesai makan, kami bersiap dengan pakaian baju t rasmi dan berbengkung hitam. Majlis dibuka dengan persembahan lian 1 dan sembah gayang lima oleh cikgu TM. Bangsal terbuka itu dikelilingi oleh guru guru gayang lima yang lain seperti cikgu Yusof Bai, cikgu mazlan (mas taring) dan cikgu cikgu yang lain.ada kalangan kami yang mula gemuruh, mungkin kerana ruangan yang sempit itu memaksa kami melakukan persembahan sepasang demi sepasang. Kalau salah, memang tak boleh nak selindung. Disini saya lihat bagaimana perlunya sokongan sahabat dan kepercayaan kepada diri. Mungkin itu yang amat kita perlukan dalam hidup ini.dan ini yang kita belajar dalam buah pukul gayang lima bahkan dengan silat silat lain pun.


Kemudian 2 sahabat iaitu hanif dan said mempersembahkan sembah tari selangkah guru dari seni silat lok 9 sebagai menyerikan lagi majlis pada malam itu. Saudara wan kemudiannya mempersembahkan lian 1 tekpi. Pak Atan melihat sambil mengangggukkan kepalanya, mungkin tanda bagus. Selesai persembahan pembukaan, mulalah persembahan dari setiap pasangan.

Lian 1 hingga 4

Lian ceranan

Tunggal 1- 10

Susun pukul

Satu persatu pasangan silih berganti menunjukkan kepantasan, kejituan dan kefahaman mereka didalam seni buah pukul gayang lima ini.mungkin ada yang ”tersasul”, mungkin ada yang lupa tetapi secara keseluruhannya, persembahan kami mendapat pujian dari Ayahnda Pak Atan, Alhamdulillah. Berkat ajaran cikgu TM.


Majlis ditutup dengan Lian 1 dan majlis bersalaman dengan Ayahnda Pak Atan, cikgu TM dan para hadirin.Duduk berkumpul dihadapan Pak Atan, beliau memberi amanat, nasihat dan tunjuk ajar yang amat berkesan di hati kami. Beliau menceritakan kisah kisah beliau ketika muda, ketika mengajar di singapura dan lain lain lagi. Sambil disulam dengan lawak jenaka, nyata Ayahnda Pak Atan masih cekap berkata kata. Di usia sesenja beliau, lapis katanya amat pantas, malah lawaknya kadangkala tak terfikir dek kami.salah menyoal, pasti ada yang kena.Peluang bertemu dengan guru guru pendokong buah pukul lain juga tidak kami lepaskan. Semuanya mesra dan tidak lokek ilmu.malah kami berpeluang melihat cikgu TM dan cikgu cikgu yang lain menganalisa beberapa gerak buah pukul untuk dikongsi bersama. Terasa kemesraan dan penerimaan oleh mereka terhadap kami yang baru ini. Jalinan silaturrahim ini kami harap berpanjangan serta terus bersemi demi kemajuan buah pukul gayang lima.

Pada ke esokkan harinya..kami ke semerah, batu pahat bagi melawat guru pak raja Ali...sebagai mengerat silaturrahim serta bersuaikenal..ini kali pertama kami berjumpa beliau..kami disambut mesra setibanya di rumah guru raja ali. orangnya ramah dan tidak lokek ilmu.banyak nasihat dan petua di kongsi bersama. selesai di semerah, kami memulakan perjalanan pulang. kembara khatam kami ini amat bermakna dan banyak sahabat, pengalaman dan cerita baru yang kami bawa pulang.


Kami ingin mengucapkan jutaan terima kasih kepada semua cikgu cikgu dan sahabat buah pukul gayang lima di ayer itam, kluang dan johor umumnya kerana sudi hadir ke majlis khatam lian 4 kami ini. Kami hargai setiap ilmu dan tunjuk ajar dan semoga kita bertemu lagi. Buat Ayahnda Pak Atan, jasa dan ilmu ayahnda amat bermakna bagi kami dan kami akan menfaatkanya sebaik mungkin. Semoga Allah memberi kesejahteraan dan dipanjangkan umur Ayahnda Pak Atan. Sekian.No comments:

Post a Comment