SILAT LIAN BUAH PUKUL GAYANG LIMA BANI JAWI
Jangan suka terkinja kinja...Apa lagi dijual dijaja...Jangan dikeji usah dipuja...Sikit cakap banyakkan kerja...

Berburu ke padang datar...Dapat rusa belang kaki...Berguru kepalang ajar...Ibarat bunga kembang tak jadi

Kalau Tuan pergi ke Tanjung...Carikan saya ketam ragi...Hidup kita jangan sombong...Suatu hari di telan bumi

Thursday, July 22, 2010

Khatam 4 - Lian 1 dengan Tekpi dan Susun PukulSemasa saya belajar buah pukul dengan Ayahanda Pak Atan dulu, dia pernah tunjukkan permainan tembung. Kami belajar ramai ramai tapi sekarang dah lupa pulak secara 'detail'. Ada 5 cara. Mungkin Cikgu Jamil Ariffin (saya punya batch) masih ingat. Tapi, kalau kita dah mahir Lian dan pegang tembung, memang boleh aje. Secara am, Lian yang kita belajar dalam Gayang Lima ni memang 'applicable' dan boleh digunapakai untuk semua senjata beladiri. Tengok la yang mana serasi dengan kita. Tekpi senjata rasmi Gayang Lima. Ramai orang kata ini Raja Senjata. Ramai juga yang tak setuju. Tak kisahlah tu...ek?

Dalam video diatas, Saudara Irwan bermain tekpi dalam Lian 1. Dia suruh saya tunjukkan permainan tekpi dalam Lian, saya cakap "kamu dah pandai main Lian, buatlah apa patut". Cantik pulak bila dia buat. Semalam Cikgu Sham (batch saya jugak) dari Kelab Melayu Kluang talipon. Dia kata permainan tekpi yang Saudara Irwan persembahkan kat rumah Ayahanda Pak Atan tu "hebat la...meleleh tengok". Cikgu Sham ni kaki dia pantas. Saya pun pernah jatuh dengan dia. Kalau dia kata best, best lah.

Kepada pelatih dan pelajar, jangan hadkan kemampuan diri namun Lian mesti diper'aku'i. Mana yang kena puji, ingat tu semua Allah beri, Alhamdulillah...'we're nothing'. Tingkatkan prestasi.

Video yang bawah ni pulak permainan Khatam 4 oleh Saudara Haniff dan Saudara Said. Kita rakam semula sebab masa kat Air Hitam tu tak berapa clear. 'Enjoy watching'.
1 comment: